Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Kalau tak jawab, memang berdosa,
Hari ini hari paling gembira,
Bila terjumpa contest sorang blogger,

Join contest ini pilihan tepat,
Jangan lupa join cepat-cepat,
Mana tahu menang, hadiah awesome yang kita dapat,
Tak menang hadiah pun tak pe, boleh kenal peserta rapat-rapat.

Hadiah tak perlu lagi dikenang,
Sebabnya kena jawab soalan kalau nak menang,
Alahai.. tulis entry ni punya lah tenang,
Sebabnya, nak buat entry ni punya lah senang-senang.

     Hari ni dengan rasminya aku join Contest awesome.. Actually nak support contest seorang blogger feymes a.k.a MK Shahir.. Dengan tak sihat, aku menggagahkan body dan tangan ni untuk menaip entry tak seberapa ini 🙂



Klik gambar di atas kalau nak tahu macam mana nak dapat hadiah rm150 🙂

1.     First, aku nak puji blog hang sebab blog hang tak ada Widget  “Bagi makan ikan”.. Ala kalau blogger tahu lah benda apa yang aku maksudkan. Yang kalau kita klik, akan keluar bintik bintik then ikan tu akan makan benda alah tu. Aku tak tahu lah bintik bintik tu whiskas ke, lada hitam ke, beras ke, Yang pasti aku KONFIUS sampai sekarang. Cuba hang bayangkan, kalau sepuloh empat belas minggu tahun orang tak ENTER hang punya blog + hang tak buka blog hang, Mahu BERDOSA hang sebab tak bagi ikan tu makan! Tak semestinya ikan, ada juga katak, lipas, hamster, babun hutan dan sebagainya. Tapi aku tahu, blog hang tak lekang daripada visitor visitor AWESOME.. 

2.     Blog hang awesome jugak adalah disebabkan tiada lagu yang hang letak dalam blog. Sebab tak semua orang suka lagu yang kita letak. Aku takut kalau hang letak lagu kegemaran hang iaitu “mudhal murai unnai partha“, “kalayil Dhinamum“, “Kannuku mai Azhagu“, “Vellai pookal“, aku takut Takde sapa yang akan ENTER blog hang. Aku tahu, bukan je lagu tamil je hang minat kan, Lagu Homemade from India pun hang minat kan kan ??? Hebat tak aku boleh tahu lagu kegemarang Blogger feymes 🙂  Dan bagi aku ianya adil kalau tak letak lagu sebab hang layan semua orang Yang ENTER blog hang dengan sama rata. Almak long lah, kalau orang yang OKU yang kurang pendengaran masuk blog hang, Kesian kat dia, orang lain boleh dengar lagu. dia tak boleh dengar. Jadi, di sini sudah nampak keadilannya 🙂 Jadi aku muhun sangat sangat, Jangan lah hang ada niat nak pasang lagu ke hapa 🙂

3.     Dan kalau u olls ENTER blog  MK untuk baca hasil penulisan beliau, duit korang akan habis berpuluh puluh ribu dekat blognya sahaja. Ianya semua disebabkan perut, limpa, otak, saluran pundi *******, usus, Otak, limpa, akan bertaburan pecah disebabkan korang gelak sakan dengan hanya baca entry beliau. Penulisan entry yang agak sempoi, menarik dan kedebabong menarik minat pengunjung untuk mengunjung blog dia. Penulisan yang ala ala utara carte berserta perkataan ala ala sengal ubi menarik minat mata dan body untuk menatap serta bertentang mata dengan blognya selalu.. Yang ni, aku RESPECT sebabnya penulisan hang MK membuatkan ramai orang akan jengah blog hang. Sejak dari 2 tahun yang lepas, aku dah kaji pengunjung blog hang dan ini statistiknya :



*apa function siput tu ?

Aku tak tahu mengapa entry Beliau yang Sangat sangat sangat Awesome menarik minat ibu ibu dari kategori tiada laki. Mungkin disebabkan kekacakan MK Shahir berserta penulisan yang gila gila membuatkan mereka terpikat lagi kat hang… Muhun segera buat nasi minyak berserta ekor kari kambing cepat2, kalau tak, lagi memberi harapan pada ibu ibu ini. ehh? baru aku pasan, blog dia tak sampai 2 tahun lagi lahh =..=”

4.     Loading blog :

Load time : http://www.mksyahir.com/



Load time : http://www.mksyahir.com/2012/12/contest-ada-apa-dengan-blog-mksyahir.html



Load time : http://sayacikamal.blogspot.com/

Kat sini, aku bukan nak kutuk blog MK obesiti beratnya ke hape ke, sebab blognya tak la loading lama, tengok bukti kat atas 🙂 kalau lambat pun line internet korang lah kut… Lagipun, kalau lambat jugak, itu lah keisimewaan blog dia. Sebab kalau loading lama, korang boleh pergi sapu sampah, bersihkan rumah, cuci periuk belanga, singki, toilet semua, bila korang ENTER jer blog dia,  secara automatikya korang dah dapat pujian daripada mak korang. Jadi… Bila ada blog orang lain yang loading, jangan hentak pale kat dinding ke hape. Itulah keistimewaan dan bukannya keburukan 🙂 harharhar



5.     First sekali, bila aku tengok dekat sidebar dah ada blog archive then gambar kat atas ni pun dah hado, jadi nape perlu lagi blog archive kalau dah ada “Wah best jugak entry ni!” begitu juga sebaliknya. Ambil salah satu sudah lah… kan kan ?? Then lama lama aku pikir balik, xpe lah… Dua dua main peranan penting untuk visitor klik. Tak semestinya dekat “Wah best jugak entry ni!” ada entry kat blog archive dan tak semestinya juga kat sidebar blog archive tu ada entry sama macam kat “Wah best jugak entry ni!”.. Lagipun dekat blog archive tu tak de gambar.. Adduhh.. si mk ni pehe dok apa yang aku cakap ni… Aku takut dia tak memahami maksud tersurat dan tersirat, kang merana aku taip panjang panjang tapi dia tak paham….muhun ampun ye…

6.     Yang part paling aku suka adalah adanya “Read More”. Disebabkan adanya “Read More” ni lah, lagi kemas dan ringan ! Aku tak buat sebab tak tahu, dan malas google.. Sekian terima kasih


Pendapat Membina 

1.     Keseluruhan blog, aku tengok serba hitam. Aku tak tau lah kalau hang minat Hitam serba serbi, tapi apa kata kalau hang tukar background jadi putih + nampak kemas sikit. Kalau betul tak minat putih, tetap nak ber-backgroundkan hitam, BOLEH, Tapi content content yang lain kalau boleh warna lain.. tapi jangan pula hang p tukar background jadi kaler pink. Homaigod! *pengsan kejap. kalau hang tetap jugak degil ketegaq nak background hitam, tengok link ni, member baik hang jugak 🙂 kemas+simple..


Hitam Tapi kemas 
http://www.lyssasecret.com/2012/02/free-template-washed-denim-ini-blog-gua.html



Tak pun, Nak tiru dan ubah sikit dari idea asal ( tak yah tiru bulat bulat)


Tukar warna merah dengan warna hitam



Putih sangat tak berkaler pun kurang menarik
*Gambar di atas hanya contoh sahaja 🙂

     Kalau hang nak blog hang kemas dan inginkan perubahan selepas ini, Aku refer hang upah orang. Ambil link INI atau INI. Minta upah dengan diorang, serius PUAS HATI ! Dijamin Tak tipu !



Apakah?


2.     Header. Header tu aku tengok lawa dah. Simple (bagi lelaki) Tapi tetap kaler hitam. Background dah hitam, header pun hitam. Aku sarankan, hang tukar header tu letak gambar hang. Aku agak, kalau hang letak gambar real hang,  visitor hang bakal mencicah 300,000/ 24 jam. Percayalah… Muka hang yang sejibik macam babyduck babyface, boleh memukau mata kaki yang memandang header hang. Dan kalau boleh, buat header yang kalau orang klik kat muka hang, duit iklan says kita orang yang selalu singgah ni, meningkat dengan banyaknya. Haha =..=”



Aku tahu aku tak reti, tapi aku try lah.. Nak buat header lebih2, tapi tuan punya blog lelaki. kalau hang nak, pm aku kat facebook 🙂 nanti aku adjust bagi elok
*nak curik gambaq hang, tapi takut berdosa




3.      Lakukan perubahan terhadap button di atas ni 🙂 itu je..

4.     Bahagian komen. Disebabkan blog hang awesome, dan ramai yang datang visit + komen, semestinya beratus ratus komen tetap akan tersedia. Disebabkan kalau aku singgah blog hang, semestinya aku nak komen kan? Dan kalau nak cari button “post a comment”, Memang 1 perkara wajib aku kena scroll ke bawah bawah dan bawah, macam ni,

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Huyyyooo!.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


 Panjang tak ?


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tak pe…
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Boleh masak air


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
Buat maggie
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
Makan dengan biskut
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Mesti sedap kan ?
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Laa… tak habis lagi ke?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nampak sangat menipu


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Takkan lah panjang sampai macam ni kan..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Minta maaf ye MK Shahir 🙂

     Jadi sebaik baiknya, Hang g buat Scroll box 🙂 Loading pun kurang.. Ececeh.. macam lah aku pun buat, tapi aku xpe sebab komen komen aku pun sekerat jer.. Kalau nak buat scroll box, boleh refer tutorial sini… Senang jer.. Boleh buat sambil tutup mata dan hidung 🙂

5.     Kurangkan penggunaan Widget belah kanan tu.. Kategori Bloglist sahaja ada sampai 3. Jadi, mampatkan jadi 1 🙂 Sebagai tambahan, buat satu senarai bloglist yang diletakkan di dalam 1 entry, jadi, hang boleh blogwalk hanya klik semua blog dalam 1 tempat sahaja. Cara ni juga tidak membuatkan para bloglist rasa kecewa jika dibloglistkan dan dimampatkan dalam 1 tempat di sidebar tu 🙂

“Hyper Contest – Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com” ini telah disponsor oleh blogger-blogger awesome seperti :
  1. broframestone.com
  2. hyebro.com
  3. babyaimacomel.blogspot.com
  4. mizruha.com
  5. arjunapopkorn.blogspot.com
  6. zestpurple.blogspot.com
  7. fuh.my
  8. www.yanty.my
  9. belognanabyte.blogspot.com
  10. denaihati.com
  11. khaiartzfar.blogspot
Tulis jawapan sambil makan sate kajang,
Nak taip sahaja habis otot-otot kejang,
Owner contest mesti rasa nak terajang,
Sebab jawapan aku sahaja, yang panjang-panjang.
Tadi kat atas, cakap soalannya senang,
Boleh jawab pun dengan tenang,
Bila nak join, puya lah senang lenang,
kalau tengok jawapan aku Komperm Tak menang!
Minta maaf andai terkasar bahasa,
Aku tulis ikut sedap rasa,
Kalau nak tulis lagi memang tak cukup masa,
Nak taip sikit nanti sampai ke lusa.

Aku nak kritik tapi blog aku lagi teruk. Aku nak cakap lebih, blog aku tak cukup pun setahun jagung bakar, aku nak kutuk pun apakan daya aku sebagai manusia yang memiliki sifat kewanitaan yang sememangnya diketahui umum “wanita itu lemah”, APA KAITAN ????, Jadi ini lah serba sedikit hasil pendapat membina walaupun bila hang baca rasa macam nak luruh jantung, kepala lutut semua. Di sini, aku nak minta maaf pada owner contest kalau penggunaan kata diri “aku” dan “hang” walaupun dekat chat fb (benda penting) bahasakan diri “kami” “hampa”.. Minta maaf kalau “KRITIKAN” aku, buat hang kecil hati.. Nanti kalau dah ukur then hati tu kecik even 1 cm, muhun bagitahu. nak delete penyertaan ni.. huhu

10 Comments

  1. hahaha berapa bulan lu karang ni weh?niway memang terbaik lah penceritaan lu..wa rasa nak cepuk 2-3 das pon hado..thanks a lot sudi join..jgn lupa promote ye bg mana tau ada rezeki menang top referrer 🙂

    good luck 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

TrackBack URL

http://cikamal.com/ada-apa-dengan-blog-mksyahircom.html/trackback

PAGE TOP