APABILA DITEGUR, TETAPI TIDAK BOLEH TERIMA HAKIKAT ??

Last updated : October 28, 2013
Kalau ada orang tegur Amal, Kalau boleh memang tak nak terima that teguran… Tapi bila lama-lama amal akan pikir balik, ‘oh! that’s my fault”.. Even kita cakap “oh! that’s my fault!” itu dah dikira “ANDA CEMERLANG“!!
Sebabnya, walaupun kita ego dan tak nak terima kekalahan or whatever, tapi bila kita dah terpikir itu salah kita, itu dah kira ok daripada ego meninggi sampai bila2 tak nak terima.. Dan selalunya, amal akan terima teguran itu, lepas amal sembahyang mahupun baca al-quran.. tak tahu lah kenapa…
Dan apabila kita seronok tegur orang itu dan ini, memang baik… Akan memberi kesedaran pada that person kan ? Dan paling best, kita dapat PAHALA !! 🙂
Tetapi apabila orang menegur kita, dan kita tak nak terima, dan memberi banyak banyak alasan even bila kita tegur orang, and that person bagi alasan berploh ploh kali banyaknya, kenapa kita tak nak terima ???
I’ts same right ??
Dan amal tak kesah kalau teguran yang amal berikan pada seseorang itu, dia tak terima sebabnya, at least pada satu tahap bila dia kata “betul juga apa yang dia cakap” atau “ohh, salah aku“, itu dah kira OK !
Dan Amal berasa superb pada one of my friend yang orang nasihat dia berpuluh2 kali tapi dia tetap tak dengar dan dalam pada masa yang sama dia terima teguran itu… SYABAS ! kenapa amal kata “SYABAS” ?? sebab kita tak tahu yang sebenarnya mungkin dalam diam, dia terfikir dan mungkin dia akan ambil nasihat tu dan guna, mana kita tahu kan ?? Daripada tak terima teguran langsung, baik terima kan ? at least, even dia pekakkan telinga, mungkin sebelum tidur, dia kaji balik nasihat-nasihat yang orang nasihat kat dia…
Sebab tu,
 “SENANGNYA KITA MENEGUR DAN SUSAHNYA UNTUK MENERIMA TEGURAN”
 
#Dan salah seorang daripadanya adalah amal.. Walaupun amal tak suka, tapi bila lama lama amal akan terpikir “orang tu tegur sebab dia sayang kita lah”   :))
LEBIH BAIK MENDAPAT KAWAN YANG LUARNYA PAHIT, TAPI DALAMNYA MANIS,
DARIPADA LUARNYA MANIS, DALAMNYA PAHIT !!
DAN WAKTU ITU
KITA AKAN RASA DAN MENILAI
SAKITNYA DAPAT KAWAN YANG LUARNYA MANIS, DALAMNYA PAHIT BANYAK BERBANDING
MENDAPAT KAWAN YANG LUARNYA PAHIT, DALAMNYA MANIS
 
Semua pilihan terletak pada tangan kita ^.^
“WHAT YOU GIVE, YOU GET BACK”

—————————————————————————-

ENTRY TERBAIK
  1. STATUS TERBAIK UNTUK ORANG YANG DIHACK
  2. DOODLE UNTUK SPONSER
  3. YUNA SEND EMAIL KAT AMAL
  4. BAGI DOODLE FREE KAT SEMUA ORANG YANG DATANG KOMEN 

1 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

TrackBack URL

http://cikamal.com/apabila-ditegur-tetapi-tidak-boleh.html/trackback

PAGE TOP