Post yang dah setahun dalam draft. Baru hari ini nak publish. Sebenarnya, daripada dulu sampai sekarang, ada satu azam yang aku nak capai masa tahun baru, but in the end, impian tu tak tercapai. Impian untuk berisi. Because I’m too skinny and in order to avoid low self esteem, aku cuba macam-macam cara, tetap tetap tak …
Aku dah terbiasa dengan ayat “Jangan ambil kira pandangan orang lain terhadap kau. Abaikan. Tetapi ambil kira pandangan allah kepada Kau“. Ayat dia something like that la. Tapi susah kan? Kau tetap nak peduli pasal apa orang akan fikir dan cakap pasal kau. Aku bagi contoh, orang yang kawen. Bila kau kawen, kau hanya fikir …
I’m sorry if this post don’t make any advantage pada sesiapa, tapi yang aku tahu, aku nak menulis saat ini. Aku tak tahu kenapa aku looser gila semester ni. Aku sorang yang rasa atau orang lain pun sama? Aku rasa looser gila bila: Aku tak datang kelas. Pensyarah aku tanya soalan pasal sel solar atas bumbung …
Kawan aku cerita. Anak sedara dia umur 7 tahun dapat duit sekolah RM20 sehari. Satu hari, dia mintak duit lebih. Bila maknya tanya nak buat apa, dia cakap “Nak bagi dekat kawan perempuan“. Bila ditanya kenapa, jawapannya “Sebab saya sayang dia“. Satu situasi yang agak comel kalau duit sekolah tersebut adalah RM2 / RM3 dan dia nak bagi …
Aku ingat lagi presentation pasal “akil baligh dan seksualiti“. Bila baca buku “Life Span Development” (dalam bahasa Inggeris), memang senang. Tapi bila translate guna google translate, mak ai! Kena explain pasal zakar. Kau agak, aku explain tak? Gila tak explain. Penat tau aku nak hadap skrip. Bagi aku, ini perkara paling memalukan. Sebab dulu masa …
Hasil tulisan ini telah mendapat kebenaran daripada Ukhti Wajihah, salah seorang pelajar di sebuah universiti. Diharapkan post ini tidak mengundang perkara negatif terhadap pihak lain. Kisah ini telah diedit ekoran terdapat banyak singkatan perkataan tanpa mengubah makna asal penulisan. Bismillah.. Baru semalam rasanya terlibat dengan minggu orientasi sebagai pelajar baru. Sekarang tengok adik-adik pulak. Teringat …
PAGE TOP