Post yang dah setahun dalam draft. Baru hari ini nak publish. Sebenarnya, daripada dulu sampai sekarang, ada satu azam yang aku nak capai masa tahun baru, but in the end, impian tu tak tercapai. Impian untuk berisi. Because I’m too skinny and in order to avoid low self esteem, aku cuba macam-macam cara, tetap tetap tak …
Aku dah terbiasa dengan ayat “Jangan ambil kira pandangan orang lain terhadap kau. Abaikan. Tetapi ambil kira pandangan allah kepada Kau“. Ayat dia something like that la. Tapi susah kan? Kau tetap nak peduli pasal apa orang akan fikir dan cakap pasal kau. Aku bagi contoh, orang yang kawen. Bila kau kawen, kau hanya fikir …
I’m sorry if this post don’t make any advantage pada sesiapa, tapi yang aku tahu, aku nak menulis saat ini. Aku tak tahu kenapa aku looser gila semester ni. Aku sorang yang rasa atau orang lain pun sama? Aku rasa looser gila bila: Aku tak datang kelas. Pensyarah aku tanya soalan pasal sel solar atas bumbung …
Kawan aku cerita. Anak sedara dia umur 7 tahun dapat duit sekolah RM20 sehari. Satu hari, dia mintak duit lebih. Bila maknya tanya nak buat apa, dia cakap “Nak bagi dekat kawan perempuan“. Bila ditanya kenapa, jawapannya “Sebab saya sayang dia“. Satu situasi yang agak comel kalau duit sekolah tersebut adalah RM2 / RM3 dan dia nak bagi …
PENGENALAN ‘Individual Disabilities Education Act’ mendefinisikan kepelbagaian kecacatan ialah kecacatan yang wujud atau hadir pada seseorang individu itu secara seiring atau bersama. Masalah-masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak berkeperluan khas ini menyebabkan kurikulum pembelajaran mereka tidak boleh digabungkan dan dimasukkan dalam program pendidikan khas sebagai suatu kecacatan seperti kanak-kanak disleksia, hiperaktif dan sindrom down kerana mereka …
Aku ingat lagi presentation pasal “akil baligh dan seksualiti“. Bila baca buku “Life Span Development” (dalam bahasa Inggeris), memang senang. Tapi bila translate guna google translate, mak ai! Kena explain pasal zakar. Kau agak, aku explain tak? Gila tak explain. Penat tau aku nak hadap skrip. Bagi aku, ini perkara paling memalukan. Sebab dulu masa …
PAGE TOP