KENAPA GAGAL MASUK UPSI?

Last updated : July 19, 2014

Soalan yang aku nak tanya hari ini, “Kenapa gagal masuk UPSI“. Kenapa aku gagal Ujian Medsi. Kenapa, kenapa dan kenapa?  Apakah kriteria yang diperlukan untuk lulus ujian Medsi?

Rasa macam nak jerit “Kenapa gagal masuk UPSI ?” 

Kenapa gagal masuk UPSI ?” 

Kenapa gagal masuk UPSI ?” 

Dah dua kali aku ambil ujian Medsi, Dua kali beb! Kalau nak kata aku tak jujur masa jawab Ujian MEDSI, tipu la.. Kali kedua ni aku jawab punya jujur dan tulus siap repeat baca soalan yang sebelum-sebelumnya lagi. 

Kenapa gagal masuk UPSI ?

Nak tahu sebab apa aku gagal masuk UPSI dan gagal ujian Medsi ? Satu je. Siapa yang lulus ujian Medsi adalah disebabkan cara dia jawab soalan menepati kriteria-kriteria sebagai seorang guru. Kalau dua kali aku gagal, menunjukkan aku bukan seorang guru yang menepati ciri-ciri sebagai seorang guru. 

kenapa-gagal-masuk-upsi-dan-ujian-medsi

Itu sebabnya. Dah! Jangan petikai.

Aku tak ada mood.

Bila soalan “Kenapa aku tak dapat masuk UPSI?” berlegar-legar di kepala, aku kena positif!

Kepada Nur Amalina, bersyukurlah kerana tidak dapat masuk UPSI. Bergembiralah sayang kerana Allah tidak kusutkan kepalamu dengan pelbagai esaimen. Bersyukurlah kerana Allah memberi jalan yang lagi baik pada masa akan datang. Tersenyumlah kerana allah tidak membiarkanmu jauh daripada keluarga. Usah menangis dan bersedih sayang. Allah ada bersamamu.

Klik untuk baca:

5 Sebab Calon DPLI gagal dalam Temuduga DPLI-MeDSI

Pernahkah anda gagal peperiksaan dan temuduga MEdSI?

 

23 Comments

  1. hai 🙂
    mungkin belum rezeki lagi masuk upsi, dan mungkin awak tak perlu stress bila masuk upsi nanti dengan permainan isu posting yang tak lagi jadi jaminan utk student ISMP. Tiada lagi jaminan untuk menjadi guru bagi keluaran UPSI. Sampai ada yg beranggapan baik belajar ijazah di mana2 u, dan mohon DPLI selepas itu. Apa2 pon positif ye, semoga cita2 awak menjadi guru tercapai ; )
    [nama] recently posted…stimbot Wadi Ar-RaudhahMy Profile

    • aamiiin.. terima kasih sis. memang down gila.. komen-komen macam ni yg buat sy kuat 🙂 thanks again

    • g honeymoon pun sempat lagi blogwalk.. tu la.. setahun lebih menunggu, mungkin tak ada rezekii atau mungkin rezekii pada masa akan datang. maybe 🙂

  2. dhalvinsays: Reply

    hi sis ,,sy gagal medsi , tapi nk sngt jd cikgu ..boleh sis tolong bg sedikit penerangan maybe sis ada pengalamn menduduki ujian medsi lebih hebat drpd sy

    • dhalvinsays: Reply

      hai sis maaf sy komen sekali lg ,,sy sngt2 down sekarang ni!! sebab pointer sy 3.5+ but gagal medsi , keinginan nk mintk pendidikan sngt2 tinggi , mintak sngt2 bantuan sis dlm memberi nasihat dn tunjuk ajr dlm menduduki ujian medsi ,sy yakin sy ingin mengambil medsi untuk intake february 2017 #please help me

      • awk nak ambil medsi sebab nak jdi cikgu kan? kalau nk jadi cikgu, xsemestinya kena apply medsi. awak boleh pilih u lain. saya gagal 2 kali upsi. but now, sy berada di usm ambil kos pendidikan khas (still boleh jadi cikgu) + dapat biasiswa kpm (extra mark utk jadi cikgu).. so, sementara duk menunggu medsi, awak boleh apply ukm / usm / uum. saya sarankan apply usm. sbb usm lain sikit. kalau nak apply, awk kena beli no pin utk usm. dia xboleh apply mcm upu.

  3. Nurulainsays: Reply

    Saya nk tanya macam mana klu saya gagal ujian medsi dan adakah rayuan atau langkah lain untk saya menduduki ujian medsi lg skali?

    • kalau gagal, xboleh nak re-test balik.. kena mohon upu balik sdang depannya

Trackback 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

TrackBack URL

http://cikamal.com/kenapa-gagal-masuk-upsi.html/trackback

PAGE TOP