MARI BANTU SEORANG BLOGGER #2

Assalamualaikum… 

     Bila kita tengok orang susah, sayu hati. Bila kita dengar kisah orang susah, nak menangis rasa. Ya. Semua tahu “Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul“. Ayuh baca kisah seorang blogger ni:

_______________________________________________

Assalamualaikum..

     Sedih. Hati tak keruan.Walaupun pada mulanya exited dan gembira datang semenanjung ni.Dengan niat berhijrah dan mencuba nasib.Kalau-kalau ada rezeki lebih kami sekeluarga disini.Namun 2 3 hari ni, ima rasa hati ima dah takde kat sini.Hati meronta-ronta untuk balik ke sarawak. Namun terpaksa dipendam sebab harga tiket hujung tahun ni sangat mahal.  

    Nenek ima sakit. beberapa minggu selepas kami sekeluarga berhijrah ke semenanjung, nenek slalu sakit-sakit. Dia rindukan anak ima. Bukan niat untuk meninggalkan mereka.Tapi ima harus untuk mencuba nasib. Dan beberapa minggu lalu nenek terkena penyakit kayap di bahagian kepala dan muka. habis bernanah.Tapi sekarang nanah tu dah kering dan dah boleh kopek pun. Ingatkan bila kering nenek dah sembuh, Tapi masalah lain pulak timbul bila nenek sering meracau dan mengadu kesakitan kepala yang sangat sakit dari dalam.

     Ya Allah, Tuhan je tau perasaan ima. Dari jauh je dengar khabar nenek sebab nak balik memang tak mampu.Tiket hujung tahun memang mahal. Harga tiket nak sampai rm600 lebih.Ima kerja pun tak keruan.Ada aunty ima je yang jaga nenek sekarang.Hampir setiap petang nenek kesakitan dan terpaksa dibawa ke hospital. Dan bila sampai hospital, nenek just diberi injection dan ubat. Terluka hati ima bila dengar dari jauh je. 

     Semalam aunty kata nak bawa nenek jumpa doktor pakar.Tapi kat sana takde doktor pakar. Terpaksa ke Kota KInabalu sabah untuk berjumpa doktor pakar.Perlukan kos yang banyak sebab kena pergi jauh. So dengan rendah hati dan perasaan segan ima nak minta bantuan kat rakan-rakan blogger dan sesiapa yang membaca ni untuk bantu ima. Ima nak kutip derma untuk  kos hantar nenek ke doktor pakar.Ini je yang mampu ima buat untuk nenek dari jauh. Bantulah ima untuk kumpul derma seberapa yang korang sudi.Kalau tak sekalipun, tolong sebarkan entri ni. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas budi korang semua..

Sekiranya korang sudi membantu walau rm10, boleh bankin ke akaun ima.
Maybank
Salsuzaima bte selamat
161042165320
no.hp: 0128706289

P/s: Ima tahu ima tak sepatutnya meminta-minta.Tapi ni je cara yang ima boleh buat untuk nenek.sekurang-kurangnya ima tak menyesal nanti.Nenek ima adalah orang yang menjaga ima dari kecil hinggalah ima berkahwin.. :'( Korang tolong doakan juga agar dikurangkan kesakitan nenek ima.

 
     Ima nak sangat balik.. Y a Allah.. Tuhan je tau perasaan sekarang ni. hibanya tengok gambar je. :'( Semalam hantar gambar anak ima kat wechat sepupu ima.Suruh bagi nenek tengok.Sepupu ima cakap, nenek cium gambar anak ima dan menangis.
Ya Allah. Apa patut ima buat?? Nak sangat balik :'(
__________________________________________________
Cik Amal say : Benda ni kita bagi simple la. Let say, korang susah macam empunya badan, korang rasa apa ? Dia islam, kita pun islam, jadi apa benda yang kita boleh buat untuk bantu sesama islam? Ingat! Sumbangan bukan dengan wang ringgit sahaja, tetapi, dengan share benda ni pun dikira membantu juga. Ayuh Rakyat Malaysia! Sematkan semangat bantu memnbantu!! *Semangat tetiba 😀
Tiada wang ? Nak bantu jugak ? Copy paste url ni kat wall facebook korang 😉 DONE !!

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

TrackBack URL

http://cikamal.com/mari-bantu-seorang-blogger2.html/trackback

PAGE TOP