I’m sorry if this post don’t make any advantage pada sesiapa, tapi yang aku tahu, aku nak menulis saat ini. Aku tak tahu kenapa aku looser gila semester ni. Aku sorang yang rasa atau orang lain pun sama? Aku rasa looser gila bila: Aku tak datang kelas. Pensyarah aku tanya soalan pasal sel solar atas bumbung …
Kawan aku cerita. Anak sedara dia umur 7 tahun dapat duit sekolah RM20 sehari. Satu hari, dia mintak duit lebih. Bila maknya tanya nak buat apa, dia cakap “Nak bagi dekat kawan perempuan“. Bila ditanya kenapa, jawapannya “Sebab saya sayang dia“. Satu situasi yang agak comel kalau duit sekolah tersebut adalah RM2 / RM3 dan dia nak bagi …
Aku ingat lagi presentation pasal “akil baligh dan seksualiti“. Bila baca buku “Life Span Development” (dalam bahasa Inggeris), memang senang. Tapi bila translate guna google translate, mak ai! Kena explain pasal zakar. Kau agak, aku explain tak? Gila tak explain. Penat tau aku nak hadap skrip. Bagi aku, ini perkara paling memalukan. Sebab dulu masa …
Hasil tulisan ini telah mendapat kebenaran daripada Ukhti Wajihah, salah seorang pelajar di sebuah universiti. Diharapkan post ini tidak mengundang perkara negatif terhadap pihak lain. Kisah ini telah diedit ekoran terdapat banyak singkatan perkataan tanpa mengubah makna asal penulisan. Bismillah.. Baru semalam rasanya terlibat dengan minggu orientasi sebagai pelajar baru. Sekarang tengok adik-adik pulak. Teringat …
Masa kita kecik-kecik dulu, Hari Kemerdekaan merupakan hari yang paling best! Masa aku sekolah rendah dulu, sekolah akan buat kelas tercantik. Cikgu-cikgu pakat pulun hias kelas. Masa ni lah cikgu-cikgu nak psycho budak-budak untuk menang kelas tercantik. Cikgu tak kesah keluar budget banyak. Asalkan menang. Nama kelas ‘naik’, budak-budak bangga, cikgu lagi lah bangga. Baru …
Malaysia ni best. Pakaian tradisional macam Baju Kurung, Baju Melayu, Cheongsam, Sari dan sebagainya dah jadi kebanggaan buat Malaysia sebab kat situ kita dah nampak Malaysia ni ada pelbagai kaum seperti Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan, Bidayuh dan banyak lagi. Bagi aku, satu kualiti yang cukup unik buat Malaysia di mana orang-orang kita ni kaya …
PAGE TOP