PENANG HILL/BUKIT BENDERA TEMPAT PALING BEST!

Penang Hill a.k.a Bukit bendera merupakan tempat paling best di Malaysia dan Pulau pinang! Pemandangan tersangat lah cantik dan korang boleh cuba banyak aktiviti di sana.

Pada 15 Disember tahun lepas, aku pergi ke bukit bendera dengan father J, Mother M, wafi (sepupu), Cikgu suzi dan anak dia . Masa tu, seingat aku, itu merupakan kali kedua aku pergi ke sana. Tak banyak berubah. Ye laa… Takkan lah bukit tu tetiba nak berubah jadi Highland Tower.

Harga tiket Pineng Hill/Bukit Bendera:

harga-tiket-fee-pineng-hill-bukit-bendera

Masa aku kecil, bagi aku, yang unik pasal Penang Hill ni adalah kereta api. Masa tu eksaited kemain lagi sebab bagi aku (waktu budak-budak), gila bombastik kereta api panjat gunung. Haha. Lepas tu cerita dekat kawan-kawan sekolah, dekat Pineng ada kereta api yang dasyat macam tu. *Buat muka bangga.

BUKIT BENDER-PENANG HILL

Kereta api dia pun dah tukar, dan kalau dulu, kita perlu berhenti untuk tukar stesyen, sekarang tak lagi. Naik atas terus ke puncak. Siapa duk bahagian depan sekali memang best. Rasa macam bawa kereta api sendiri jers.

Bila ada kat atas, boleh nampak pemandangan bawah. Cuma nampak sikit je lah sebab kebanyakan nampak kabus (effect cuaca).

BEAUTIFULL-PLACE-PINENG-HILL

GREEN-PLACE-PINENG-HILL

Dah sampai atas, apa lagi, bergambar lah. Sebenarnya ada banyak gambar, tapi tujuan gambar-gambar ni dipilih sebab ada gambar aku je. Bukan sebab pemandangan ke apa. Haha

20131215_114221

20131215_114852

Masa jalan-jalan nanti, ada lah tiang lampu yang ada bendera semua negeri. Nampak bendera Johor, apa lagi. Bergambar lah. Tapi malas nak upload dalam blog.

Ada ramai jugak lah pelukis-pelukis yang yang jual hasil karya mereka. Kalau korang nak minta lukis muka korang pun boleh.

20131215_114553

ART-PAINT-BUKIT-BENDER-PINENG-HILL

Cantik kan art diorang?

20131215_115423

Korang boleh masuk tempat dinasor ni. Dari luar lagi dengar bunyi dinasor ni mengamuk.

20131215_122115

20131215_122535

20131215_122918

Korang kalau nak jalan satu penang hill tu memang tak larat. So ada kemudahan kereta “apabenda entah” macam kat bawah ni yang akan bawa korang pusing. Nanti korang akan lalu rumah-rumah yang sangat-sangat cantik dan dia akan bagitahu “rumah ini didiami oleh blablabla pada tahun blablabla.” Dia akan cerita macam-macam.

20131215_120240

20131215_120559

“Peti surat ini sudah ada sejak tahun blablabla”

Korang boleh berhenti dan bergambar.

20131215_121048

20131215_121439

Mother M tolong tangkap gambar.

20131215_121446

20131215_123343

Sebenarnya ada banyak lagi gambar, tapi nanti aku buat part 2 pulak ye. Sebab Part 2 pergi dengan nenek aku pulak tahun 2014 punya cerita.

Aku pernah cerita pengalaman di tempat parking waktu tu di entry bawah. siyes geram!

CUSTOM MADE STICKER KERETA

  Here some story. Angry and annoy!      Last Disember, my parent, (mother ‘M’, Father ‘J’), my mother’s friend and I went to the Penang Hill a.k.a ‘Bukit Bendera’. Parking our car is easy, because Father ‘J’ yang park kereta, others, awal-awal lagi dah masuk dalam Bukit Bendera. Very hot You …

Penutup. Sekian terima kasih.

Korang!!!!! Tengok website http://penanghill.gov.my/, best gila macam game pun ada. Hahaha. Serius comell !

22 Comments

  1. teringat pergi sini dulu,, lawatan sekolah,, dengan crush,, hahahaha

  2. Wahhh! boleh tahan murah tiket dia yek. Teringin nak jejak kaki ngan anak-anak kat situ satu hari nanti. Tak pernah pi lagi sepanjang 30 hidup ni … kesian tak? hahaha.
    [nama] recently posted…Jamuan Raya OfisMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

TrackBack URL

http://cikamal.com/penang-hillbukit-bendera-tempat-paling-best.html/trackback

PAGE TOP