ZAMAN KECIK KECIK AKU

Last updated : October 28, 2013

Assalamualaikum.. Tak jawab berdosa!

     Pernah lalui zaman kecik yang heaven ? Aku !! sambil angkat tangan.. Heaven oww aku time kecikk.. Macam macam aku explore..
     Teringat zaman kecik aku.. Kami mandi air bunga.. HAHA bunga takpayah cakap lah… segala macam bunga kami rembat.. Bunga kertas, bunga raya, bunga apa entah lagi.. Nasib baik lah tak g ambil lalang ke apa… Then mandi bunga tersebut sebab nak lawa.. haha..  Jampi? entah apa jampi yang kita orang guna, aku pun tak tahu lahh.. dok “soh sreh soh sreh” jampi..
     Lepas tu, mandi kat selut/tanah merah. Heaven gila time tu! Sebelum balik rumah g ceroboh sekolah yang dekat2 situ sebab nak mandi bersihkan badan.. ye la.. Takkan lahh nak balik rumah dengan tanah penuh 1 badan.. Habis nanti kena hambat dengan mak masing masing… Lepas ceroboh sekolah, kita orang mandi kat sinki kantin.. Nak tahu macam mana ? Korang bayangkan lah sendiri.. Letakkan kepala bawah pili air, angkat kaki letak dalam sinki.. Macam macam aksi ada.. Last last kantoi jugak… Time tu ibu check kepala aku, dan buat ayat ayat sebegini :
–> “Hah !! penuh 1 kepala dengan lintah pacat!! “
–> Then sambil kira ” Ni ada sekor pacat ni hah!” 
–> “Jumpa lagi sekor pacat, dah dua dah~”
–> “Ni hah ibu ada jumpa lagi, banyaknya
     Sekarang bila aku pikir pikir balik, eleh~ Saje ibu buat gempak, rasanya sekor pun xde.. Tak pun kalau ada pun maybe sekor dua jer.. bukannya berekor ekor.. eh ?
     Malam malam raya, main sorok-sorok.. Time tu lah mak mak masing masing kata nanti Hantu raya ambil lah, Hantu breast sorok lahh.. Tapi kita orang rock, main jugak walaupun time menyorok tu ada jugak lah rasa ketar ketar..
     Time kecik kecik jugak lah ada main kawin kawin.. Korang jangan cakap korang tak pernah ? Kalau tak pernah, memang tak heaven life korang time kecik kecik.. Main kawin kawin, tak payah cakap lah.. Letak segala lalang, daun, bunga yang dipotong kecik kecik halus halus dan letak dalam 1 bekas, then baling baling kat penganting.. Kira macam tepung tawar la.. Kalau air pulak, letak lah ai paip.. Renjis renjis bagi ada feeling sikit nak kawin time tu.. Tapi tak de lah lajak sampai ke malam pertama ke apa.. Pengantin pulak dari kategori lelaki  perempuan dan perempuan perempuan.. Haha.. Perempuan perempuan tu kira macam, sorang jadi hubby, sorang lagi jadi isteri la..
     Yang Heaven kutip duit raya! We all sampai sanggup naik bas g kutip duit raya. Bila dapat 20 sen dan 50 sen, masing masing merungut.. Time tu lah, mengutuk makcik/pakcik sebab bagi duit sikit. Siap aim lagi rumah.. Kalau rumah besar dan cantik, pakat serbu sikit sikit.. Tak boleh pergi ramai ramai, kalau tak, gerenti dapat duit sikit.. Siap ada kumpulan lagi.. “kau, kau, kau ikut aku.. Kita kena berpecah, kalau ramai, dapat duit sikit jer“.. Akal punya lah geliga kalau bab bab duit..
     Tapi zaman kecik2 lah zaman heaven bagi aku.. Budak budak sekarang kalau keluar, dah nampak i-phone lah, tablet lah.. Dulu time aku kecik kecik, aku keluar nampak nurse dengan doktor je.. haha
Zaman heaven korang waktu kecik apa ?

2 Comments

  1. Anonymoussays: Reply

    best lg masa aku kecik2 ;p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

TrackBack URL

http://cikamal.com/zaman-kecik-kecik-aku.html/trackback

PAGE TOP